PLANOWANIE KUCHNI

Wymiarowanie wnętrza

  • Przed przygotowaniem zamówienia istotne jest prawidłowe zebranie niezbędnych wymiarów pomieszczenia.
  • Istotne jest sprawdzenie podstawowych wymiarów wnętrza: szerokość, długość, wysokość.
  • Określenie pozycji poszczególnych elementów znajdujących się na ścianach planowanej kuchni ma kluczowe znaczenie przy rozmieszczaniu mebli.
  • Należy pamiętać o oknach, drzwiach, parapetach, filarach, rurach i innych elementach wystających ze ściany. Mogą one wykluczyć montaż sprzętów AGD i szafek w planowanym miejscu.

Instalacje elektryczne, wodne, gazowe, etc

  • Przyłącza wodno-kanalizacyjne, przyłącza elektryczne, włączniki oświetlenia, gniazdka elektryczne, itd. powinny zostać skrupulatnie naniesione na plan wnętrza.
  • Sprzęty AGD, takie jak zmywarki, piekarniki i lodówki nie mogą znajdować się przed takimi miejscami. Wynika to z warunków gwarancji danego sprzętu, jak też wymiarów zabudowy kuchennej, a dokładnie jej głębokości.

Lokalizacja sprzętów AGD

  • W celu weryfikacji wymagań gwarancji należy sprawdzić instrukcję producenta danego sprzętu AGD, która dokładnie wskaże lokalizację przyłączy elektrycznych lub wodno-kanalizacyjnych
  • Przyłącze elektryczne, wodno-kanalizacyjne za sprzętem AGD do zabudowy (zmywarka, piekarnik, lodówka) uniemożliwi prawidłowy montaż pod blatem (nie będą one w jednej linii zabudowy w stosunku do pozostałych szafek).

Sprawdzanie poprawności kąta

  • Przy projektowaniu zabudowy kuchennej bardzo ważna jest weryfikacja kątów między ścianami.
  • Należy wyznaczyć punkty w odległości 80 cm i 60 cm od narożnika, a następnie zmierzyć przekątną między nimi. Jeżeli sprawdzona odległość będzie równa 100 cm kąt między ścianami ma 90 stopni.
TOP